Tuesday, 21 July 2015

Dadih Resepi Arwah Mak Mertua

Bahan-Bahannya :-

3 liter Air
300 gram @ 1 bekas tauhu bulat - gula kasar
10gram @ 1 bungkus - serbuk agar2 (saya beli brand swallow di Pasaraya ada jual)
30 gram @ 3 sudu besar - tepung jagung
1 tin susu cair
650 gram @ 1 bungkus -  coffeemate
Perasa Strawberry atau apa2 (Biasa saya beli brand lion)
sedikit garam halus

Cara Membuatnya :-

1. Panaskan air.
2. Jika mendidih masukkan agar-agar kacau hingga larut. (Masukkan agar-agar semasa air menggelegak.
3. Masukkan gula.
4. Bancuh tepung jagung (tak yah pekat biasa2 jek) dengan air dan masukkan.
(Pastikan buka api besar menggelegak. Jangan panic jika tak hancur, last kita tapis aje sebelum masuk bekas)
5. Masukkan susu + coffee mate + perasa + garam.
6. Tapis dan masukkan dalam bekas.

*Tips:-
1. Jika bancuhan tepung jagung pekat so akan jadi pekat, jika cair akan cair dadeh tu so sedang-sedang aje. Kalau pekat pun boleh jek makan.
2. Letak bancuhan tu di dalam air yang sedang menggelegak ye.
3. Last sebelum masuk bekas tapis dulu takot ada serdak-serdak.

No comments:

Post a Comment