Bahan-Bahanya :-
250g buttercup/anchor (1 bata) - Saya guna buttercup
1/4 cwn gula kastor/halus
1/2 cwn susu pekat manis
400g tepung jagung
1/4 cwn tepung castard
1 sudu teh esen vanilla
Sedikit pewarna kesukaan - * saya tak letak
Manik untuk hiasa (depends apa-apa pun boleh)
Cara Membuatnya :-
1. Panaskan oven dahulu.
2. Masukkn buttercup dan gula ke dalam mangkuk . (Sebati tak payah kembang)
3. Masukkn susu dan esen vanilla.
2. Masukkn buttercup dan gula ke dalam mangkuk . (Sebati tak payah kembang)
3. Masukkn susu dan esen vanilla.
4. Ayak
tepung jagung bersama tepung kastard. Masukkan ke dalam adunan. Gaul dengan tangan sehingga menjadi doh.
5. Masukkan kedalam acuan biskut dahlia. Letakkan di atas baking paper supaya tak melekat. Baking paper boleh guna banyak kali.
6. Sentiasa tutup dough dengan kain lembap.
7. Bakar
suhu 160°c selama 10 - 15 mnt ikut kesesuaian oven masing2. Guna api atas dan bawah. Saya bakar 10 minit sahaja biar rasa melt tak perlu lama-lama.
* Tips - Biasanya saya akan guna cup yang jual di kedai kek @ DIY bukan guna cup yang kat rumah tu ye. seperti dibawah. Gambar acuan pun seperti di bawah
No comments:
Post a Comment