Bahan-Bahannya :-
~ 400 ml susu segar/susu cair
~ 5 sudu besar gula halus
~ 3 biji telor
~ 2 biji kuning telor
~ 1 sudu teh esen vanila
Bahan utk karamel :
~ 5 sudu besar gula pasir kasar
~ 2 sudu besar air
Cara Membuatnya :-
~ 400 ml susu segar/susu cair
~ 5 sudu besar gula halus
~ 3 biji telor
~ 2 biji kuning telor
~ 1 sudu teh esen vanila
Bahan utk karamel :
~ 5 sudu besar gula pasir kasar
~ 2 sudu besar air
Cara Membuatnya :-
1. Masukkan gula dan air dalam Loyang.masak atas api yg kecik. Kacau guna sudu bagi rata. Tutup api jika sudah perang. Angkat letak tepi.
2. Ambil bekas, masukkan telor dan gula halus, kacau guna whisk@garfu jek. Jangan pukul sampai berbuih nanti texture tak cantik, pukul lembut2.
3. Ambil periuk, masukkan susu + esssen vanilla. Masak api sederhana. Masak suam2 jangan sampai mendidih.
4. Tuangkan adunan susu tu ke dalam bekas telor tadi. Tuang sikit2 sambil kacau lembut.
5. Last, tuang dalam Loyang ada caramel tadi.
6. Tutup Loyang guna aluminium foil untuk Nampak cantik (Tak tutup pun tak apa).
7. Kukus selama 30 minit, api sederhana. Jika lembik tambah lagi masak untuk kukus.
*Tips
1. Setiap pukulan manja-manja jek tak payah beriye sebab tak nak ada buih tak cantik biar licin jek tak ada buih.
No comments:
Post a Comment