Tuesday, 21 July 2015

Resepi Fudge Brownies

Bahan-Bahannya :-

120 gm unsalted butter - (8 sudu besar) – Butter Anchor
130 gm all purpose flour - (1 cawan) @ tepung gandum*
1/2 sudu teh baking powder*
30 gm serbuk koko - (1/4 cawan)*
1/2 sudu teh garam
220 gm coklat masakan - dadu kecil-kecil
240 gm gula perang - Jika Kasar perlu dikisar halus dahulu
3 biji telur gred A
3/4 cawan choc chips

(* Perlu diayak)

Bahan untuk ditabur :
Almond slice / choc chips (Jika perlu)

Cara-cara :

1. Panaskan oven 180'C.
 
2. Cairkan coklat masakan dan butter guna keadah double boiler. Pastikan air tidak masuk dalam coklat. Matikan api.
 
3. Masukkan gula dalam adunan coklat dan kacau rata dengan whisk hingga gula larut dan sebati dengan coklat. Masukkan telur satu persatu dan kacau rata-rata dengan perlahan-lahan. Bila letak telur baru lah gula akan hancur, so jangan panic.

4. Masukkan adunan tepung yang telah diayak tadi sedikit-sedikit hingga tercampur rata. Masukkan sekali choc chips yang diayak tadi. Jangan aduk terlalu lama, cukup sekadar bercampur dan tiada tepung lagi.

5. Tuang adunan dalam loyang dan ratakan. Taburkan almond slice dan choc chips ikut suka.

6. Bakar selama 50 minit atau hingga masak. Keluarkan dari oven dan sejukkan 30 minit.


Topping (Jika perlu)

300 gm coklat masakan ~ dipotong kecil @ milo
1 sudu besar susu pekat
1/2 cawan susu cair
2 sudu besar butter @ minyak
1/4 cawan air panas


1. Panaskan susu cair dan susu pekat dgn kaedah double boiler.
2. Masukkan coklat masakan dan kacau hingga ianya cair.

3. Padamkan api dan masukkan butter. Kacau lg hingga cair.
4. Curahkan 1/2 dr ganache atas kek yg masih panas tadi hingga menutupi keseluruhan kek.

5. Biarkan lebih kurang 15 - 30 min supaya ganache tadi meresap ke dalam kek.
6. Panaskan kembali lebihan ganache td (kaedah double boiler) dan masukkan air panas.

7. Kacau sehingga sebati dan curahkan ke atas kek tadi.

 

No comments:

Post a Comment